Venera Sosyal

Ransomware Korunmanın Yolları 3 - Sandboxie

Bilgisayarınızda çalışan tüm programlar sabit diskiniz üzerinde okuma ve yazma işlemleri yapar, web tarayıcınız, e-posta yazılımınız ve virüs içeren zararlı dosyalar dahil. Bu yazımızda tanıtacağımız uygulama aslında sadece Cryptolocker veya Locky virüsleri için değil tüm zararlı olabilecek içeriğe karşı sizi korumaya yardımcı olur.

Nasıl?

Çalıştırdığınız bir programın ihtiyacı olan dosyaların aslında orjinal dosyalar değil de onların sanal bir kopyası olduğunu varsayın. Program ihtiyacı olan dosyaları kullandığını zannederken aslında karantina altında tutulan ayrı bir bölümde veri alışverişini yapıyor olsun. Bu ortamda tüm diske yazma işlemleri (virüs bulaşması) gerçekte var olmayıp hayali veya geçici bir ortamda cereyan eder. Siz onay vermedikçe bu yapılan veri değişikliği diske kalıcı olarak aktarılmaz.

Sandboxie

//www.sandboxie.com/SandboxieInstall.exe adresinden indirebileceğiniz Sandboxie isimli bu yazılım tam olarak bunu yapıyor. Yazılımı kurduktan sonra istediğiniz herhangi bir programı korumalı ortamda çalıştırmak tamamen sizin seçiminizde.
İnternette gezmek için kullandığınız tarayıcınızı Sandboxie'nin korumasında çalıştırmanız durumunda surf yaparken korkmaya son verebilirsiniz. Herhangi bir siteden virüs kapsanız dahi, tarayıcınız korumalı ortamda çalışacağından tüm virüs aktiviteleri gerçekte hiç var olmamış olacak.
Şüpheli bir e-posta içerisinde bulunan ekli dosyayı direkt açmak yerine dosyayı masaüstüne kayıt edin ve sağ tıklayarak Sandboxie ile çalıştırın. Dosya temiz ise zaten sorun yok, eğer virüs varsa bilgisayarınızda kalıcı bir zarar olmayacaktır. Sandboxie programı ve nasıl kullanıldığına dair detaylı bilgiyi //www.sandboxie.com adresinde bulabilirsiniz.

Ransomware Korunmanın Yolları 4 - Genel Tedbirler
Yazının devamı...