Venera Sosyal

Ransomware Korunmanın Yolları 4 - Genel Tedbirler


"Macro"lara izin vermeyin.

Ofis dokümanları (Microsoft Word, Microsoft Excel vb.), belirli işleri otomatize etmek için (Matematiksel işlemler, veri işleme vb.), içlerinde yazılım kodu bulundurabilirler. Bu kod parçacıkları yararlı işlemler yapabileceği gibi aslında içlerinde virüs de barındırabilirler.
Microsoft Ofis ürünleri standart ayarında bu şekilde kod olan dosyalar açıldığında ilgili kodu çalıştırmak için sizin onayınızı ister. Kesinlikle emin olmadığınız sürece asla bu kodların çalışmasına onay vermeyin.

Yönetici Yetkisi Kullanmayın

Bilgisayarınıza bulaşan bir virüs, (genelde) o an aktif olan kullanıcı hesabı altında çalıştığından, ancak ilgili kullanıcı hesabının yetkisindeki alanlara erişebilir.
"Yönetici" yetkisine sahip bir kullanıcı hesabı bilgisayardaki tüm alanlarda tam yetki sahibi olduğundan bulaşan virüs de aynı yetki ile her yere ulaşabilir. Bu sebeple günlük çalışmanızı yaptığınız kullanıcı hesabınıza "Yönetici" yetkisi vermeyin!
Kendinize "Yönetici" ve günlük işlemler olmak üzere iki ayrı kullanıcı yaratın. Günlük işlerinizi daha az yetkili hesap ile yapın. Daha özel dosyalara erişmek ihtiyacı olduğunda diğer tam yetkili hesabınızı kullanın ve işiniz bitince en kısa sürede kısıtlı hesabınıza geri dönün.

Düzenli Yedek Alın

Sizler için önem arz eden dosyaları mümkünse günlük veya sizler için uygun olan bir frekansta yedekleyin.
Yedek aldığınız diskin günlük çalışmanız esnasında bilgisayarınıza bağlı olmamasına, sadece yedek alacağınız zaman takılı olmasına özen gösterin. Unutmayın; bilgisayarınıza virüs girdiğinde o anda takılı olan tüm disklere (bağlı ise ağ üzerindeki diğer paylaşılan dosyalara) bulaşacaktır. Bu yüzden virüs bulaşması durumunda "yedek" diskiniz sisteme bağlı ise o da virüsten zarar görecektir.